תקופת האשפוז לאחר השתלת לב
בתום ניתוח להשתלת לב הניתוח המטופלים מועברים ליחידה לטיפול נמרץ ניתוחי לב ונשארים מחוברים למכונת הנשמה. משך השהייה ביחידה תלוי בקצב ההחלמה. האשפוז בה מאפשר ניטור קרוב וטיפול אישי תוך שמירה על עקרונות ההיגיינה המקובלים להפחתת הסיכוי לזיהום. לרוב, בתוך 12-8 שעות לאחר ההגעה ליחידה מנותקים בהדרגה ממכונת ההנשמה. אולם ייתכנו מצבים שבהם צריך להשתמש בה זמן רב יותר, אם זה בשל המצב הגופני או מכיוון שהלב אוחסן בקרח עם תמיסות משמרות ועבר שעות ניתוח רבות ונדרש לו זמן התאוששות. בכל אופן אין זה משפיע על תפקודו לאחר מכן.
בטיפול נמרץ המטופלים מחוברים לכמה מכשירים ובהם:
- מוניטור: מאפשר לעקוב אחר פעילות הלב.
- מנשם: מאפשר הנשמה מלאכותית דרך צינור/ טובוס המוחדר לקנה הנשימה דרך הפה. מיקומו של הטובוס, בין מיתרי הקול, לא מאפשר לדבר ומצריך תנועות ראש כדי להשיב על שאלות. עם הוצאתו ניתן לדבר כרגיל.
- נקז: צינור הממוקם בבית החזה ומנקז את הדם וההפרשות שנותרו שם. בתום הניתוח מושארים אחד עד שלושה נקזים והם מוצאים לאחר יום-יומיים.
- קתטר: צינור הממוקם בשלפוחית השתן. באמצעותו היא מתרוקנת ולאחר הוצאתו ניתן להטיל שתן כרגיל.
- עירויים תוך-ורידיים: דרכם מקבלים נוזלים ותרופות.
לקבלת מידע רפואי מפורט ניתן לפנות בשעות 14:00-13:00 לפרופ' אבי מורגן, מנהל היחידה לטיפול כירורגי באי-ספיקת לב, או לד"ר אלכס קוגן, מנהל היחידה לטיפול נמרץ ניתוחי לב.
לאחר השהות ביחידה לטיפול נמרץ לב מועברים המטופלים למחלקה לניתוחי לב להמשך החלמה. כל מטופל שוהה בחדר בודד עם מקלחת ושירותים אישיים. לרוב החדר ממוקם בקרבת תחנת האחיות כדי לאפשר את נגישות וזמינות הצוות הסיעודי, וקיים פעמון שניתן ללחוץ עליו כדי לקבל מידע ושירות. לאורך השהות במחלקה, פעם במשמרת, הצוות הסיעודי בודק את רמת הכאבים, לחץ דם, חום, נשימה, הפרשת שתן, תזונה, פעילות מעיים, ניידות, מנוחה וטיפול בחתך הניתוח.
מטרת צוות המחלקה לניתוחי לב היא לתת שירות איכותי ומקצועי למטופלים ולענות על מכלול צרכיהם. אנו שואפים להקל עד כמה שניתן את חוויית האשפוז, לתת יחס אישי למטופלים, לסייע להם להשיג בריאות פיזית ונפשית, לשוב לתפקוד מלא, להפחית את רמת החרדה ולהעלות את רמת הידע, ההבנה והביטחון העצמי. לכן בזמן השהות במחלקה ניתנת הדרכה על ידי הצוות הסיעודי לגבי הטיפול התרופתי, פעילות גופנית ותזונה נכונה, וניתן להתייעץ עם הצוות הרב-מקצועי והפסיכולוגי לפי הצורך. בנוסף, אנו מאמינים כי בני המשפחה הם מקור תמיכה משמעותי ויכולים לסייע להחלמה, ולכן שואפים לשתף אותם בתהליך ושמחים לספק להם מידע והסברים לפי הצורך.