תפריט נגישות


מידע הצהרת נגישות
תצוגת צבעי האתר (* בדפדפנים מתקדמים מסוג Chrome ו- Firefox) תצוגה רגילה מותאם לעיוורי צבעים מותאם לכבדי ראייה סגירה
image/svg+xml

הנחיות למושתלי לב להחלמה מהירה בתקופת האשפוז

מילוי ההוראות הרפואיות ודיווח מידי לצוות הרפואי על כל קושי ובעיה מסייעים לשוב במהירות לאורח חיים נורמלי ופעיל. הנה כמה דגשים לתקופת האשפוז:

אוורור הריאות: שיעול, הוצאת ליחה ונשימות עמוקות ולא מהירות חיוניים לאוורור הריאות. הצוות הסיעודי מדריך את המטופלים על כך, מתרגל איתם תרגילי נשימה (כגון ניפוח כפפת גומי) ומבצע אינהלציות (נשימת אדים של תרופה הניתנת דרך מסכת חמצן). במידת הצורך נעשית גם פיזיותרפיה נשימתית.

פצע הניתוח: בימים הראשונים הצוות הסיעודי חובש את הפצע, ובהמשך, אם הוא נקי ולא מפריש, אין בכך צורך יותר. לאחר הסרת החבישה יש להקפיד לרחוץ את הפצע מדי יום במים זורמים וסבון. הרחצה נעשית במקלחת בישיבה על כיסא ובעת הצורך בעזרת הצוות המטפל. הפצע תפור בתפרים נמסים או מהודק בסיכות שיש להוציא כשבועיים לאחר הניתוח.

כאבים: פצע הניתוח עלול לגרום לכאבים שנמשכים עד כחודשיים, מקרינים לגב ולשכמות ומונעים נשימה יעילה. לכן אחת למשמרת הצוות הסיעודי מבצע אומדן להערכתם ונותן טיפול תרופתי בהתאם.

גרביים אלסטיים: לאחר הניתוח עלולים להצטבר נוזלים בגפיים. לכן ייתכן שצריך יהיה לגרוב גרביים אלסטיים במשך חודשיים במהלך היום (מורידים אותם בלילה לפני השינה).

תזונה: לאחר כ-24 שעות מהניתוח, בהדרגה, ניתן להתחיל לשתות מים/ תה ולאכול תזונה רכה כמו לבן וגבינה. בהמשך ניתן לאכול שוב תזונה רגילה, ומומלץ כזאת שעשירה בחלבון לצורך איחוי וריפוי של חתך הניתוח ועצם החזה ולספיחת הנוזלים בגוף.

אומדן רמת הסוכר: בימים הראשונים לאחר הניתוח הגוף שרוי במתח (סטרס) וכדי להתמודד עמו הוא מעלה את רמת הסוכר בדם. גם תרופות כגון סטרואידים וטקרולימוס (למניעת דחיית השתל) שניטלות לאחר ההשתלה עלולות לגרום לכך. לכן מתבצעות בדיקות סוכר וניתנות זריקות אינסולין בהתאם.

הפרשת שתן: לאחר הוצאת הקתטר חשוב לדווח לצוות הסיעודי על שתן ספונטני ראשון ועל צריבה במתן שתן (תופעה ידועה וחולפת) ולשתות הרבה.

פעילות מעיים: כיומיים לאחר הניתוח תיתכן תחושת גזים בבטן בשל התחלת פעילות המעיים, שתחלוף לאחר היציאה הראשונה. יש לדווח לצוות על עצירות כדי לקבל תכשירי עזר (כדור, סירופ או נר). כדי למנוע עצירות יש לשתות מים לפי הנחיית הקרדיולוג, לאכול מזון המכיל סיבים תזונתיים (כגון ירקות ופירות ודגנים מלאים), ולהתהלך.

ניידות: הליכה חיונית לאוורור הריאות, להקלת הנשימה ולהחלמה. בדרך כלל כבר ביום השני לאחר ההשתלה ניתן להתהלך בחופשיות.

מנוחה: יש לתכנן את היום כך שיכלול זמן למנוחה, שכן היא חשובה ביותר להחלמה. 

מבקרים: ניתן לקבל לכל היותר שני מבקרים במקביל, ומומלץ שילדים אחר חיסונים ומבוגרים חולים יימנעו מביקורים.

התמודדות נפשית: תקופת ההחלמה עשויה להיות ממושכת ודורשת הסתגלות למצב הגופני החדש. מצב הרוח עשוי להיות לא יציב ולנוע בין התרגשות לבין דכדוך וקושי. ייתכנו חלומות עוצמתיים, שינה לא סדירה ומחשבות רבות על משמעויות ההשתלה ועיסוק מוגבר בהן. עוצמת תופעות אלה צפויה להיחלש בהדרגה כחלק מתהליך ההחלמה הטבעי. השירות הפסיכולוגי מעניק תמיכה מתאימה במידת הצורך.