לוקחות ללב: גורמי הסיכון למחלות לב וכלי דם בקרב נשים
מחלות לב הן הסיבה מספר אחת לתחלואה ותמותה בקרב נשים בעולם המערבי. הנה גורמי הסיכון שחשוב שתשימי אליהם לב
למרות שמחלות לב הן הגורם מספר אחת בעולם המערבי לתחלואה ולתמותה של נשים, הן ממשיכות להיתפס כ"גבריות". ההבדלים בגורמי הסיכון בנשים לעומת גברים, עשויים להביא לעיכוב באבחון וכתוצאה מכך גם בטיפול. מחקרים שנערכו לאורך השנים, הצליחו לאתר גורמי סיכון ייחודיים לנשים בכל הנוגע למחלות לב וכלי דם. ריכזנו עבורך רשימה שחשוב שתכירי מקרוב:
סוכרת. המחלה מעלה את הסיכון למחלות לב וכלי דם, התקף לב, אירוע מוחי ותמותה ומפחיתה את ההגנה הטבעית של ההורמונים של אישה הנמצאת לפני גיל המעבר.
השמנת יתר וחוסר פעילות גופנית. שילוב של שני גורמים אלה, מעלה את התחלואה הקרדיווסקולרית, במיוחד בנשים מעל גיל 70.
יתר לחץ דם. מצב רפואי שנמצא שכיח יותר בנשים לעומת גברים, בעיקר בנשים מעל גיל 60.
עישון. אחוז הגברים המעשנים אומנם גבוה יותר מאשר בנשים, אבל בשנים האחרונות, פחות נשים מפסיקות לעשן לעומת גברים. בנוסף, העישון מהווה גורם סיכון גבוה פי 7 למחלות לב וכלי דם בקרב נשים צעירות בנות פחות מ-55.
קבלת וסת בגיל מוקדם, ובנוסף גם וסת לא סדיר ומנופאוזה מוקדמת.
תסמונת השחלות הפוליציסטיות. התסמונת עלולה לגרום ליתר לחץ דם, סוכרת, עודף משקל וכן הלאה.
סיבוכים במהלך ההריון. הריון הוא למעשה מבחן המאמץ המשמעותי הראשון בחייה של האישה. מחקרים רבים הראו קשר ישיר בין עלייה בתחלואה למחלות לב וכלי דם בגיל צעיר יותר, לבין נשים שסבלו במהלך ההריון מיתר לחץ דם, סוכרת הריונית, רעלת הריון, לידה מוקדמת או עובר גדול.
טיפוליים כימותרפיים או רדיותרפים במקרה של סרטן השד, עלולים לגרום נזק ללב ולכלי דם. בנוסף נמצא, שבקרב נשים שהחלימו מסרטן השד, ישנה עלייה בתמותה ממחלות לב.
דיכאון. מצב שכיח יותר בקרב נשים שמעלה באופן משמעותי את הסיכון לתמותה ממחלות לב וכלי דם, במיוחד לאחר גיל המעבר. עוד נמצא, כי נשים לאחר התקף לב, בדגש על נשים צעירות, מפתחות פי 2 יותר דיכאון לעומת גברים, כאשר דיכאון לאחר אירוע לבבי, מעלה את הסיכון לסיבוכים ולתמותה.
בנוסף לגורמי סיכון אלה, בקרב נשים יש שכיחות גבוהה יותר למחלות אוטואימוניות, המעלות סיכון לטרשת העורקים בגיל צעיר יותר, למחלות שריר הלב, מחלות מסתמיות או הפרעת הולכה חשמלית של הלב.