אי-ספיקת לב: אבחון וטיפול
אי ספיקת לב היא מצב שבו הלב מתקשה לתפקד כמשאבה ולהזרים דם לאיברי הגוף. מה כוללים הטיפול והמעקב?
מהי אי ספיקת לב?
אי ספיקת לב היא מצב שבו שריר הלב מתקשה לתפקד כמשאבה ולהזרים דם לאיברי הגוף, לעמוד בדרישת אספקת הדם שלהם ולפנות מהם דם בחזרה אליו. הסיבות לאי ספיקת לב עשויות להיות מחלות כגון מחלת לב כלילית והתקף לב, מחלות ראשוניות של שריר הלב (קרדיומיופתיה), מחלות זיהומיות שפוגעות בלב, דלקת שריר הלב, יתר לחץ דם, סוכרת, הפרעת קצב או הפרעה בהולכה החשמלית בלב, היצרות או אי ספיקה של מסתם בלב, מחלות לב תורשתיות, מומי לב מולדים, תרופות (בעיקר כימותרפיות), צריכת יתר של אלכוהול ושימוש בסמים מסוימים. עם זאת, לעתים אי ספיקת הלב מופיעה ללא סיבה ברורה.
מהם סוגי אי ספיקת לב?
אי ספיקת לב שמאלית: אי ספיקת לב שבה יורד כוח ההתכווצות של חדר שמאל וכך נפגעת תפוקת הלב. התסמינים כוללים קוצר נשימה, שיעול יבש (בעיקר בלילה), בצקת ריאות (נובעת מגודש בנימיות ובוורידים בריאות), חולשה ועייפות.
אי ספיקת לב ימנית: מצב שבו לחלק הלב הימני אין די כוח להזרים דם לריאות. התסמינים כוללים הצטברות נוזלים בוורידים שלפני חלק הלב הימני, גודש בוורידי הצוואר, ובצקת כללית, בכבד ובגפיים התחתונות.
כיצד מטפלים?
הטיפול באי ספיקת לב נועד להפחית את התסמינים, למנוע החמרה ואשפוזים חוזרים, לשפר את איכות החיים ולהאריכם. לכל מטופל/ת נבנית תוכנית טיפול המתאימה למצב הרפואי האישי, אשר כוללת מעקב ובדיקות תקופתיות.
הצוות המטפל מורכב מתזונאית (מדריכה על תזונה דלת מלח ושומן ועשירה בחלבון), עובד/ת סוציאלי/ת (מסייע/ת במיצוי זכויות לפי הצורך), ופסיכולוג/ית (מייעץ/ת לפי הצורך).
הטיפול והמעקב כוללים:
- שקילה יומית (בכל בוקר, באותם בגדים ובאותה שעה, לאחר ביקור בשירותים ולפני ארוחת הבוקר).
- איסוף שתן כמותי (במידת הצורך ולפי הנחיה רפואית).
- הגבלת שתייה (לעתים נדרשת הגבלה בצריכת הנוזלים היומית שכן היא מסייעת להפחתת צבירת הנוזלים בגוף. לרוב מומלץ לצרוך עד ליטר-ליטר וחצי נוזלים ביום).
- אכילת תזונה מתאימה (דלת מלח ושומן ועשירה בחלבון) ושמירה על משקל גוף תקין (באמצעותן ניתן להשפיע על חומרת המחלה ולהביא להטבה).
- הימנעות ממאכלים עתירי נתרן/ מלח (מזון עתיר מלח גורם לגוף לאגור נוזלים ולהחמיר תסמיני אי ספיקת לב).
- טיפול בפצעים שנגרמים מבצקת פריפרית (מניעת כאב).
- טיפול תרופתי (נטילת תרופות בזמנים קבועים, בהתאם להנחיות הצוות המטפל).
הנחיות התנהגות לאחר שחרור מאשפוז
לאחר השחרור מומלץ לשמור על אורח חיים בריא. למשל:
לעשות פעילות גופנית: פעילות גופנית קבועה מומלצת לכל המטופלים. היא תורמת לשיפור תפקוד הלב וחיזוק השרירים ומשפרת את מצב הרוח ואיכות החיים. מומלצת פעילות גופנית מתונה כגון הליכה, שחייה וריצה קלה ולא פעילות שמצריכה כוח רב כגון הרמת משקולות. מומלץ להתחיל בפעילות גופנית במכון שיקום הלב ולבנות שם תוכנית אימון ראשונית.
לקיים יחסי מין: יחסי מין משפיעים לטובה על בריאות הגוף ומשפרים מצב רוח (מפחיתים חרדה ודיכאון) ואיכות חיים. לפיכך אם מחלת הלב יציבה, ניתן לקיים פעילות מינית ללא חשש. איך יודעים שזה אפשרי? אם עולים במדרגות שתי קומות ולא מופיעים תסמינים, סביר להניח שגם אפשר לקיים יחסי מין. אם מופיעים תסמינים (כגון כאב ראש, קשיי נשימה וסחרחורת), יש להתייעץ עם הרופא/ה המטפל/ת.
לנוח ולישון טוב: רצוי לנוח בשעות קבועות במהלך היום ולישון טוב בלילה. אם השינה מופרעת בשל הפסקות נשימה או נחירות, ניתן להניח את הראש על כמה כריות או לעשות בדיקת שינה ולטפל בהתאם לממצאים.
להפסיק לעשן.
ד"ר אבישי גרופר, קרדיולוג ומומחה לאי-ספיקת לב, מסביר מהי אי ספיקת לב, מהם התסמינים ועוד:
למידע נוסף ניתן לפנות לצוות המכון לאי ספיקת לב