בדיקת הערכת תפקוד האנדותל בעורק הברכיאלי
בדיקת אולטרסאונד פשוטה יכולה לאתר את הסיכון לטרשת עורקים ומחלת לב. כיצד היא מתבצעת ולמי היא מיועדת
מהי טרשת עורקים וכיצד היא עלולה להתפתח?
טרשת עורקים היא מצב שבו שוקעים חומרים כמו שומני דם עתירי כולסטרול ותאי דלקת בדפנות העורקים (אנדותל), והיא עשויה להוביל למחלת לב כלילית.
גורמי הסיכון העיקריים למחלות אלו הם עודף משקל, חוסר בפעילות גופנית, סוכרת, עישון, לחץ דם גבוה, רמת כולסטרול גבוהה, והיסטוריה משפחתית של מחלות לב. אלו מובילים להצטברות שומנים בעורקים או מזיקים לאנדותל, וכך מאפשרים לשומנים, חומרי פסולת ותאי דלקת לחדור אליו ביתר קלות.
הערכת תפקוד האנדותל בעורק הברכיאלי היא בדיקת אולטרסאונד פשוטה, בלתי פולשנית, שיכולה לגלות אם אדם עשוי לסבול מטרשת עורקים ומחלת לב כלילית עקב כך.
למי מיועדת בדיקת הערכת תפקוד האנדותל בעורק הברכיאלי?
למטופלים שסובלים מכאבי חזה או לכאלו שנמצאים בסיכון למחלת לב כלילית, ובהם בעיקר נשים; העורקים הכליליים אצל רוב הנשים קטנים וצרים יותר משל גברים ולכן לא תמיד ניתן לראות חסימה או היצרות שלהם בצנתור לב אבחנתי. דבר זה עלול לגרום לאבחון שגוי (היעדר מחלת לב כלילית) ומעלה את הסיכון למוות.
לרוב מחלות לב וכלי דם מתפתחות אצל נשים בעשור השישי-שביעי לחייהן, כעשור לאחר גברים. בדרך כלל עד שלב זה הן מוגנות בפני התפתחות טרשת עורקים בזכות הורמון המין אסטרוגן. הירידה ברמתו בגיל המעבר עלולה לפגוע במרקם כלי הדם ותפקודם. בנוסף, בגיל זה חל שינוי בפרופיל המטבולי (כגון עלייה במשקל, ברמת הכולסטרול והסוכר ובלחץ הדם), מה שמעלה את הסיכון לטרשת עורקים ומחלת לב. יש לציין כי מחלות לב וכלי דם הן גורם מספר אחת בעולם המערבי ובישראל לתחלואת נשים ותמותתן.
איך הבדיקה מתבצעת?
הבדיקה בוחנת את מצב האנדותל בעורק הברכיאלי – העורק הראשי של הזרוע. תפקיד האנדותל הוא בין השאר להפריש חומרים כגון חנקן חמצני (NO), שמאפשרים לכלי הדם להתרחב וכך משפרים את זרימת הדם בהם. לכן, כאשר האנדותל ניזוק, למשל בשל יתר לחץ דם או עישון, התרחבות כלי הדם נפגעת ולעתים אף מתרחשת התכווצות במקומה. כך, אנדותל פגוע יאפשר לשומנים לחדור אליו ביתר קלות ויביא להתחלת תהליך טרשת העורקים.
הערכת תפקוד האנדותל בעורק הברכיאלי יכולה לאבחן את המצב הזה. כיצד היא נעשית? כורכים סביב ידו של המטופל שרוולית מד לחץ דם ועל העורק הברכיאלי שלו מניחים מתמר אקו-לב. בתמונות האולטרסאונד מודדים במילימטרים את קוטר העורק הברכיאלי לפני ניפוח השרוולית (שגורם לחסימת העורק ועצירת זרימת הדם) ואת הקוטר שהתקבל לאחר הוצאת האוויר ממנה, ומשווים ביניהם. כתוצאה משחרור הלחץ בשרוולית, מתקבלת זרימת דם מהירה שמכה על האנדותל, מה שגורם לשחרור ה-NO. ככל שיש יותר NO, העורק יתרחב יותר ונדע שמצב האנדותל תקין. כאשר הרחבת העורק תהיה מועטה, נדע שהאנדותל פגום ושעשויה להתפתח טרשת עורקים.
איך מתכוננים לבדיקה?
יש לצום (ניתן לשתות מים) ואין לעשן במשך עשר שעות לפני הבדיקה. זאת מכיוון שאכילה ועישון מעלים למשך כשש שעות לפחות את רמת שומני הדם (טריגליצרידים), ואלו מדכאים זמנית את תפקוד האנדותל.
כמה זמן היא נמשכת?
כ-45 דקות.
מה שיעור ההצלחה?
הבדיקה אמינה ומאתרת את רוב מקרי הסיכון לטרשת עורקים.
למה לבצע את הבדיקה בשיבא?
מכיוון שהבדיקה נעשית ביחידה לקרדיולוגיה לא פולשנית שבמרכז הלב, על ידי קרדיולוגים/ות בכירים/ות שהשתלמו בביצועה במשך שלוש שנים בבית החולים Brigham and Women's ובמרכז הרפואי Cedars-Sinai בארה"ב. בנוסף, לאחר הבדיקה המטופלים מקבלים ייעוץ מקרדיולוג/ית בכיר/ה בנוגע לגורמי הסיכון לטרשת עורקים ומחלות לב והאופן שבו ניתן להפחיתם.