המלצות תזונתיות להפחתת הסיכון להישנות טרשת עורקים ומחלת לב כלילית (מניעה שניונית)
מה מומלץ לאכול וממה להימנע כדי להפחית את הסיכון לחסימת עורקים והיצרותם
רוסית русский
הדיאטה הים תיכונית היא זו המומלצת להפחתת מחלות לב, התקפי לב חוזרים, אי ספיקת לב, שבץ מוחי ותמותה כללית.
היא מבוססת על צריכת מזון טרי, בעיקר מתוצרת מקומית ועונתית, בדגש על ירקות, פירות, דגנים מלאים, קטניות, אגוזים, שמן זית כמקור עיקרי לשומן, ודגים. בנוסף היא מבוססת על צריכה מוגבלת של עוף, ביצים ומוצרי חלב, צריכה מועטה של בשר אדום וממתקים וכן שתיית יין במתינות. קיימת חשיבות גם לשתיית מים מרובה, פעילות גופנית וארוחות בצוותא.
על תזונה ומחלת לב כלילית עם הדיאטנית דנה דישון (ובינר מ-06.03.2022):
מה מומלץ לאכול וממה כדאי להימנע?
שומן מוקשה/ טרנס
אין לאכול מרגרינה ומזונות המכילים שומן צמחי מוקשה כגון בורקסים, קרואסונים, צ'יפס, מלאווח, ג'חנון ושאר מאפים קנויים וחטיפים מלוחים.
שומן רווי
צריכת בשר הודו ועוף (ללא העור) מומלצת עד פעמיים-שלוש בשבוע.
מומלץ להמעיט בצריכת בשר בקר (עד 300 גרם בקר לא מעובד בשבוע).
מומלץ להימנע מאכילת איברים פנימיים כגון כבד, מוח ולשון ומבשרים מעובדים עתירי מלח כגון נקניקים, נקניקיות, המבורגר וקבב.
רצוי לשקול הפחתה מקסימלית של בשר אולטרה-מעובד בתפריט.
ניתן לצרוך מעט חמאה ללא תוספת מלח.
שמנים מומלצים – חד ורב בלתי רווים
מומלץ לצרוך שמן זית מכבישה קרה, כתית מעולה.
לבישול ולאפייה ניתן להשתמש גם בשמן קנולה.
כמו כן מומלצים אבוקדו וטחינה ביתית/ גולמית.
ניתן לצרוך מיונז מופחת שומן בכמות קטנה ומרגרינה בנוסחה החדשה של הרכב השומנים (ללא שומן טרנס).
מומלץ לאכול מדי יום אגוזים טבעיים ללא מלח: אגוזי מלך, פקאן, שקדים, בוטנים (קלויים בלבד. מומלצת קלייה ביתית, ללא מלח), קשיו, פיסטוק, לוז, מקדמיה, אגוזי ברזיל (עד שניים ביום בלבד), גרעיני חמניות/ דלעת/ אבטיח.
דגים
מומלץ לאכול מדי שבוע לפחות שתי מנות דג, העשיר בחומצת שומן מסוג אומגה 3: מקרל, סלמון, לברק, בקלה, הליבוט, סול, פורל, מוסר, בס ובורי. שימורי טונה, סרדינים, סלמון במים/ בשמן – יש לסנן היטב. ניתן לאכול גם סוגי דגים אחרים.
מומלץ לא לצרוך יותר מ-200 גרם ביום דגים המכילים רמת כספית גבוהה (כגון כריש, מקרל גדול ודג חרב) ולא יותר מ-400 גרם ביום דגים המכילים רמת כספית נמוכה (טונה טרייה, פארידה ודג חנית). ניתן להפחית חלק מהמזהמים באמצעות הורדת העור והשומן שעל פני הדג לפני הכנתו.
מוצרי חלב
מומלץ להעדיף חלב ומוצריו דלי נתרן וסוכר (בעיקר כאלה המועשרים בסידן ובחיידקים פרוביוטיים), ובהם גבינות לבנות (כולל ריקוטה, טוב טעם וכנען) ויוגורטים לא ממותקים.
ביצים
צריכת שש-שבע ביצים בשבוע בטוחה לאוכלוסייה בריאה. הסובלים ממחלת לב, סוכרת או כולסטרול גבוה שאינו מאוזן תרופתית יכולים לאכול ביצה ביום עד שלוש-ארבע פעמים בשבוע, כולל במאכלים המכילים ביצים. אין הגבלה בצריכת חלבונים. יש להפעיל שיקול דעת קליני בקשישים ובאוכלוסיות בתת-תזונה.
ירקות ופירות
מומלץ לאכול לפחות חמש מנות ביום (400 גרם).
ירקות: מומלץ לאכול טריים או מבושלים, מכל הצבעים, בקליפתם (יש לשטוף היטב במים וסבון), ובעדיפות לירקות אדומים המבושלים במעט שמן זית (בשל תכולת נוגד החמצון ליקופן).
פירות: מומלץ לפזר את מנות הפרי לאורך היום כארוחות ביניים, רצוי פירות טריים ולא מיץ. ניתן לאכול פירות מיובשים, רצוי לא מסוכרים. לנוטלי סטטינים מומלץ להימנע מאשכולית, פומלה ופומלית.
אם קיימת מחלה המושפעת מכמות הפחמימות, רמת האשלגן או הנתרן (סוכרת, אי ספיקת כליות, בעיות קרישה), דיאטנית צריכה להתאים פרטנית את צריכת הירקות והפירות.
דגנים מלאים
הסיבים התזונתיים שבדגנים המלאים מסייעים באיזון רמת הסוכר ורמת כולסטרול LDL בדם, ולכן מומלץ לאכול מזונות העשירים בהם, כגון: לחם מקמח מלא/ שיפון מלא/ תערובת דגנים, דגני בוקר עשירים בסיבים וללא תוספת סוכר, אורז מלא/ בסמטי, קינואה, כוסמת, בורגול, פסטה מחיטה מלאה/ דורום, קוסקוס מלא, תירס/ קמח תירס, פופקורן לא מעובד (מגרעינים יבשים), שיבולת שועל, גרנולה ללא סוכר, שעורה – גריסים, גריסי פנינה, קרקרים מחיטה מלאה דלי מלח וללא מרגרינה.
קטניות
גרגירי חומוס, שעועית, עדשים, אפונה, פול, פולי סויה וכל שאר סוגי הקטניות מומלצים להעשרת התפריט בסיבים וכתחליף עיקרי לבשר כמקור לחלבון וברזל.
שתייה
מומלץ להרבות בשתייה: מים, סודה, תה (בעדיפות לתה ירוק וצמחים).
מומלץ לא לשתות משקאות ממותקים בסוכר או פרוקטוז כולל מיצי פירות ולהמעיט במזונות עשירים בסוכר מוסף.
הצריכה המומלצת ליום היא לפחות 2.5 ליטרים לגברים ו-2 ליטרים לנשים (למעט מטופלים שהוגבלו בשתייה על ידי הרופא/ה המטפל/ת).
אלכוהול
ניתן לצרוך מנת אלכוהול ביום עם הארוחה: כוס אחת (150 מ"ל, %12 אלכוהול) של יין (רצוי אדום יבש)/ בקבוק בירה לבנה (330 מ"ל פחית, %5 אלכוהול) / כוסית (45 מ"ל משקה חריף, %42 אלכוהול).
יש להתייעץ עם הרופא/ה המטפל/ת טרם שתיית אלכוהול ומומלץ לא לצרוך אותו למניעת מחלות לב.
שתיית אלכוהול אינה מומלצת לבעלי רמת טריגליצרידים גבוהה בדם, מחלת כבד, גאוט וסוכרת לא מאוזנת ולנשים בהריון.
סוכר
מומלץ להימנע ממשקאות קלים ממותקים בסוכר ואין להמתיק משקאות או מזונות בסוכר. בנוסף יש להמעיט במזונות ומשקאות המכילים סוכר לבן/ חום, דבש או סילאן. חולי סוכרת ובעלי עודף טריגליצרידים בדם צריכים להימנע ממזונות ומשקאות אלו לחלוטין.
מלח
מומלץ להפחית את השימוש במלח ולא לצרוך מזונות מעובדים ומשומרים. ניתן להשתמש במלח דל/ מופחת נתרן (למעט מטופלים עם אי ספיקת כליות או הנוטלים תרופה מסוג אלדקטון/ מעכבי ACE).
אין לאכול מזונות עתירי מלח כגון גבינות מלוחות, דג מלוח, ירקות מוחמצים, רוטב סויה/ צ'ילי/ טריאקי, חטיפים מלוחים ואבקת מרק.
תבלינים
מומלץ להשתמש בתבלינים (ללא מלח) ובעשבי תיבול טריים או יבשים וניתן להשתמש בתבלין סומאק טהור להמלחת המזון.
המלצות אלו כלליות ואינן מחליפות ייעוץ דיאטני פרטני. מומלץ לקיים מעקב דיאטן/ית מסודר